Zo geef je werknemersvitaliteit een boost

20-09-2023
Jochem Reintjes
Zakelijk reizen

De cijfers en kosten van verzuim

Het is volop onderzocht, door TNO, CBS en het ministerie van SWZ, werknemers van nu kunnen alle support gebruiken: 

  • 20% van de ondervraagden ervaart burn-out klachten 

  • 58% van de ondervraagden heeft het afgelopen jaar verzuimd 

  • Slechts 52% van de 15 tot 24-jarigen voelt zich sterk en fit (t.o.v. 65% tussen 55-64 jaar) 

  • Slechts 52% van de 15 tot 24-jarigen is enthousiast over zijn baan (t.o.v. 65% tussen 55-64 jaar 

En dus is het alle hens aan dek in HR-land, want de werknemers liggen niet voor het oprapen. Of, humaner gezegd: je wilt dat jij en je collega’s lekker in je vel blijven zitten. Immers: vitalere werknemers zijn productiever, gemotiveerder, meer betrokken. En verzuimen minder of gaan minder snel weg. 

Daarbij is verzuim de bekende flinke kostenpost, die wil je zo laag mogelijk houden. De kosten van verzuim worden geschat op € 250 – € 400 per dag

Hoe geef je vitaliteit een boost met vervoer?

Naast allerlei initiatieven, ligt nu ook het vervoer steeds meer in het centrum van de interesse van HR-specialisten. Welk vervoer is de beste keus als het gaat om vitaliteit en duurzaamheid? Hoe organiseer je de verschillende soorten vervoer op een simpele en kostenvriendelijke wijze? Inzoomend op de medewerker: hoe spring je bij het aanbieden van vervoer in op het feit dat de ene dag niet de andere is? Het kan regenen of er is een thuiswerkdag of een zakelijke afspraak buiten kantoor.

‘Elk voordeel heb ze nadeel’

Het is niet zwart-wit. Elk vervoer heeft plussen en minnen. Waar de een relaxt van een autoritje of een stukje met de trein, springt de ander aan het begin van de dag liever op de fiets. De keuze van vervoer is afhankelijk van de persoon, diens situatie en zelfs de dag.  Bovendien werken werknemers vaker deels thuis en deels op kantoor. Dat alles maakt de roep om flexibel zakelijk te kunnen reizen sterker. 

Waarom werkgevers flexibel reizen kiezen

Werkgevers bieden werknemers graag alle keus, zolang dit niet te complex, tijdrovend en te kostbaar is.  Deze vrijheid in keus vertaalt zich immers rechtstreeks in hogere werknemerstevredenheid en hogere fysieke en/of mentale vitaliteit. Een flexibel mobiliteitsbeleid wordt zelfs steeds vaker ingezet als instrument om verzuim te verlagen. 

Dit bereiken ze met het hybride vervoermodel: waarin de werknemer iedere dag zelf kan kiezen hoe hij of zij op pad gaat. Of thuisblijft. 

Simpel te organiseren, kosten onder controle

De ene dag de fiets, de andere de auto? Zelfs wisselen op dezelfde dag? Dat lijkt niet te organiseren en te administreren. Toch kan het, want met glimble Zakelijk is Flexibel reizen snel, goed en tegen lage kosten geregeld. De kracht zit in de vernieuwende glimble reisapp, recent ontwikkeld vanuit kennis en kunde van vervoerder Arriva (maar geschikt voor reizen met alle OV-vervoerders in Nederland). De app zorgt ervoor dat de werknemers flexibel zakelijk kunnen reizen met het OV. Maar ook thuiswerk en auto- en fietskilometers zijn gecovered. 

De kracht van glimble Zakelijk

Glimble Zakelijk combineert de gratis reisapp met een overzichtelijke portal. Daarmee kunnen werknemers en werkgevers direct alle kanten uit (plug en play).  

  • De app geeft werknemers toegang tot het OV voor hun zakelijke reizen en rekent alleen wat er echt gereisd wordt.  

  • De portal geeft simpel support aan een auto- of thuiswerkdag. En meer. 

De werkgever versimpelt de eigen administratie aanzienlijk. Geen reiskostendeclaraties meer, geen kaart meer aanvragen, grip op kosten en duurzaam en vitaal reizen. Het is een greep uit de voordelen van flexibel reizen met glimble Zakelijk. Zo is ook alle rapportage die nodig is vanuit de Omgevingswet simpel geregeld. 

Plug & Play – flexibeler kan niet

Glimble Zakelijk is daarbij zelf ook nog eens heel flexibel: iedere maand kun je het aantal werknemers dat deelneemt aanpassen. Zo kun je glimble Zakelijk dus ook vrij eenvoudig uitproberen met collega’s. Je hebt er geen eigen systemen voor nodig – alles met de app en portal van glimble. 

Ook vitaler reizen stimuleren?

Ook dat kan met glimble Zakelijk. Je kiest dan voor de vitaal oplossing. Zonder meerkosten, het is een variant die je kiest als dat bij jouw organisatie past. Vraag naar de mogelijkheden. Of plan een demo waarin we de tijd voor je nemen om glimble te demonstreren. Wij vertellen je graag meer.

Geschreven door Jochem Reintjes

Jochem is sales manager Zakelijke Mobiliteit bij glimble. Hij helpt organisaties van klein tot groot flexibele mobiliteit te realiseren zonder ingewikkelde procedures of hoge kosten. Met energie en een positieve instelling komt hij graag met logische, praktische oplossingen waar je direct verder mee kunt.

Gerelateerde blogs

Geen gedoe meer met ov-declaraties

Reiskostendeclaraties zijn vaak tijdrovend. Dat kan anders: bespaar als werkgever tijd en geld.

Lees meer

Aantrekkelijke werkgever door flexibele mobiliteit

Een steeds belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde: flexibele mobiliteit. Waarom en hoe organiseer je dat slim als werkgever?

Lees meer