Dé nieuwe manier van reizen

Mobiliteit van de toekomst

Auteur
Glimble reisapp
Gepubliceerd op
08 June 2023

Reisapp glimble is ontwikkeld vanuit het oogpunt reizigers helpen anders te reizen en zo bij te dragen aan een duurzame, leefbare en bereikbare omgeving. Als trotse sponsor van Delft Hyperloop blikken we vooruit naar de toekomst van mobiliteit en specifiek naar de hyperloop. Welke transportrevoluties mogen we verwachten en hoe ver is de ontwikkeling van de hyperloop?

__________________

Aan de vooravond van revoluties in mobiliteit

Martijn van de Weijer, directeur glimble: 'iedereen een auto, dat is niet meer houdbaar: de toekomst van mobiliteit staat aan de vooravond van diverse doorbraken. Bij glimble denken we vooruit en ondersteunen die technologieën actief, vanuit de gedachte het de reiziger makkelijker te maken om nu en straks betere keuzes te kunnen maken in vervoer.

In grote lijnen zien we komende jaren verschillende grote revoluties in mobiliteit:

  • In 2025 zien we de opmars van elektrische voertuigen en autonome technologieën. 
  • Tegen 2030 zijn emissievrije voertuigen de norm en experimenteren steden met slimme transportsystemen. 
  • Maar de grootste sprong wordt verwacht in 2035, wanneer de eerste hyperloop-systemen operationeel zullen zijn. 

Dit vereist investeringen, infrastructuur, regelgeving en maatschappelijke acceptatie.'

 

Martijn van de Weijer, directeur glimble:

'Opmars van emissievrije voertuigen, steden experimenteren met slimme transportsystemen en de eerste hyperloopsystemen zijn straks operationeel.' 

 

 

Snelheid van een vliegtuig

De hyperloop combineert de snelheid van een vliegtuig met het gemak en energie-efficiëntie van een trein. Doordat de pod zweeft in een vacuümbuis, is er geen lucht- of rolweerstand en bereikt de pod snelheden tot wel 1000 km/h. De hyperloop maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen, dankzij elektromagnetische voortstuwing. 

Hoewel dit ideaal klinkt, is er nog veel werk te verzetten voordat de hyperloop werkelijkheid wordt. Daarom ontwikkelt Delft Hyperloop elk jaar een nieuwe pod, waarmee ze steeds dichter bij het uiteindelijke optimale hyperloop concept komen dat op Europese schaal geïmplementeerd kan worden. 

Delft Hyperloop onthult nieuwe doorbraken

Delft Hyperloop, bestaande uit 41 studenten van TU Delft, maakt grote stappen in de ontwikkeling van een schaalbaar en zwevend hyperloop systeem. Met hun nieuwste ontwerp willen ze laten zien dat een reis van Amsterdam naar Parijs binnen een halfuur mogelijk is zonder schadelijke uitstoot. Op 17 juni 2023 februari presenteren ze hun nieuwste prototype van de hyperloop, de Helios II, in Delft. 

Sneller, bereikbaar en minder CO2-uitstoot

Het potentieel van hyperloop reikt verder dan het versnellen van reistijden. De implementatie van hyperloop-systemen kan de stedelijke congestie verminderen, de druk op bestaande vervoersnetwerken verlichten en afgelegen gebieden beter bereikbaar maken. Bovendien bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot en de transitie naar een duurzamere samenleving ondersteunen. 

Klimaatneutraal en snel van land naar land

Helios II

Het Delft Hyperloop team heeft dit jaar belangrijke vooruitgang geboekt in de richting van een schaalbaar hyperloop systeem. Ze hebben een energie-efficiënte magnetische motor ontwikkeld, die nog niet eerder is gebruikt voor industriële doeleinden. Daarnaast hebben ze voor het eerst een koelingssysteem geïntegreerd en een volledig zwevende pod gecreëerd. 

Deze innovaties maken het mogelijk om de pod op grote schaal te produceren en zijn daarom van cruciaal belang voor de implementatie van een hyperloop netwerk. Met dit ontwerp zullen ze deelnemen aan de European Hyperloop Week in Edinburgh, Schotland, waar ze opnieuw de wereldtitel willen behalen. 

 

Umika Bhagole, Team Captain van Delft Hyperloop:

'Met dit innovatieve ontwerp wil Delft Hyperloop laten zien wat er technologisch mogelijk is en willen we een duurzame revolutie in de transportsector stimuleren.' 

 

 

Motor op de pod

Voor de techneuten onder ons: het ontwerp van Delft Hyperloop onderscheidt zich van eerdere ontwerpen doordat de motor zich direct op de pod bevindt, in plaats van op de baan. Hierdoor zijn er veel minder kostbare materialen nodig voor de infrastructuur, wat de implementatie aanzienlijk eenvoudiger en goedkoper maakt. 

Om alle rolweerstand te elimineren, heeft de pod geen fysiek contact meer met de baan. Dit wordt mogelijk gemaakt door het creëren van elektromagnetische velden in zowel verticale als laterale richtingen van de pod. Deze stap is noodzakelijk om extreem hoge snelheden te bereiken binnen een volledig hyperloop systeem. 

Hitte batterij

De integratie van elektrische componenten op de pod zorgt in de productie voor aanzienlijke hitte. Om ervoor te zorgen dat deze hitte geen negatieve invloed heeft, heeft Delft Hyperloop een innovatieve oplossing bedacht: de hitte batterij. 

Deze batterij bevat een speciaal type was dat alle geproduceerde hitte opslaat zonder dat de temperatuur stijgt. Deze ogenschijnlijk simpele oplossing speelt een cruciale rol bij het beschermen van de meest complexe systemen aan boord van de pod. 

Hobbels op de weg

Naast de technische uitdagingen zijn er obstakels die moeten worden overwonnen voordat hyperloop-systemen op grote schaal kunnen worden gebouwd. Een van de belangrijkste uitdagingen is de infrastructuur. Het ontwikkelen van een uitgebreid netwerk van vacuümbuizen vereist enorme investeringen en samenwerking tussen verschillende landen en regio's. Bovendien moeten regelgevingskaders worden vastgesteld om de veiligheid en de exploitatie van hyperloop-systemen te waarborgen. 

Met 1000 km per uur door een buis? Da's even wennen

Naast de technische uitdaging spelen maatschappelijke acceptatie en bewustwording een belangrijke rol. Hoewel hyperloop-technologie veelbelovend is op het gebied van snelheid, efficiëntie en duurzaamheid, moeten mensen nog wennen aan het idee van reizen in een buis met zeer hoge snelheden. Het bevorderen van openbare discussies en het delen van informatie over de voordelen en veiligheid van hyperloop-systemen moet bijdragen aan het vertrouwen en de acceptatie. Ook daar doet de onderzoeksafdeling van Delft Hyperloop onderzoek naar dit jaar. Zouden mensen er een stokje voor steken als er een hyperloop in de buurt wordt gebouwd en hoe kun je dat zoveel mogelijk voorkomen?

Veelbelovend

Ondanks alle uitdagingen blijft de toekomst van hyperloop veelbelovend. Met elke nieuwe ontwikkeling en doorbraak komen we dichter bij de realisatie van een efficiënt en duurzaam transportsysteem dat de mobiliteit drastisch zal veranderen. Door samen te werken aan technologische innovaties, infrastructuurontwikkeling en bewustwordingscampagnes kunnen we de weg banen voor een toekomst waarin hyperloop een integraal onderdeel is van ons dagelijks leven. 

Delft Hyperloop: enthousiasme, expertise en vastberadenheid

Delft Hyperloop en haar nieuwste prototype vormen een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van hyperloop-technologie. Het enthousiasme, de expertise en de vastberadenheid van het team van 41 studenten die hier een tussenjaar voor nemen, zijn inspirerend. Terwijl de Pod Reveal nadert en het publiek een glimp opvangt van het nieuwste ontwerp, blijft de wereld vol spanning uitkijken naar de verdere vooruitgang van de hyperloop en de mogelijke revolutie in de manier waarop we ons verplaatsen. 

Kom je ook naar de pod reveal op 17 juni 2023 in Delft? Meld je hier aan.

Glimble reisapp

Glimble reisapp

Glimble reisapp

Met glimble toer je in alle vrijheid door Nederland en vind, kies en betaal je het vervoer dat jou op dat moment het beste past. Met onze persoonlijke klantenservice zijn we altijd dichtbij. Ons grotere doel? Werken aan een duurzame en leefbare wereld en jou in alle vrijheid laten reizen.